Tolkala

Tolkala (cajon)

Pri tem vse bolj priljubljenem tolkalu vam nudimo pouk v paru ali skupinski pouk. Skupine se oblikujejo v dogovoru z mentorjem glede na starost in glasbeno predznanje učenca. Začetnikom pomagamo in svetujemo pri nakupu instrumenta.

Na začetku vas spoznamo s kratko zgodovino, pravilno držo in z osnovami cajonske tehnike (koordinacija rok), ki jo v nadaljevanju učnega procesa nadgradimo z igranjem osnovnih ritmov in glasbenih stilov (polka, valček, rock, pop, blues, funk, hip-hop, drum & bass itd.). Predstavimo vam tudi druga tolkala (darabuka, frame drum, tamburin, shaker, claves), ki jih uporabimo v razširjenih tolkalnih skupinah in skladbah. Posameznika vključimo v glasbene skupine – bende, kjer se nauči muziciranja z ostalimi glasbeniki, s tem pa pridobi dodatno uporabno znanje in odrsko prakso.

Praktični del je povezan tudi z glasbeno teorijo (spoznavanje, branje in pisanje not v povezavi z ritmom, dinamika, agogika itd.).

Cajon, ki je po zvoku in načinu igranja podoben klasičnim bobnom, je praktičen instrument, saj je lahko prenosljiv, ni preglasen, uporabimo ga lahko v šoli pri pouku glasbene vzgoje, spremljavi pevskega zbora, orkestra, manjših in večjih glasbenih zasedb, njegovo igranje pa je zabavno in zelo sproščujoče.

© Instrumental.ko 2024